Menü Bezárás

VoIP krónikák, 1.rész – A telefon, amire először rá kellett volna keresni

Nagyon szeretem a VoIP telefonokat. A szeretem talán nem a legjobb szó. Ahogy meglátok egyet, úgy érzem, hogy nekem feltétlenül szükségem van rá. Ha már van olyanom, azért, mert azt ismerem, ha nem, akkor azért, mert akkor azt is megismerhetem. Így sikerült megrendelnem egy konferenciatelefon csomagot 4 különböző modellel. Szép kiegészítése a gyűjteményemnek, amit a későbbi részekben bemutatok. Volt benne:

  • Cisco 7911 (Ilyenem még nincs, csak 7912, amihez a 7911-nek semmi köze, éljen a Cisco számozása)
  • Cisco 7937 (Ilyenem sincs, és valahogy egyszerre szép és csúnya, ezért kell)
  • Polycom CX3000 (ld. egy sorral feljebb)
  • Polycom CX600 (Asztali telefon, kellően csúnya ahhoz hogy érdekes legyen)

Utóbbiról szól mostani cikkem.

Miután megkaptam az e-mailt, hogy hőn áhított távbeszélőim sebesen robognak felém, hasonló érdeklődésű kollégám (továbbiakban: Dani) szólt, hogy a telefonok felét, a Polycomokat elfelejthetem, mert azok csak Microsoft Lync-cel, vagy Skype for Businessel kompatibilisek, a koliban használt és standard SIP nevű protokollal nem. Na mindegy, majd valamit kezdek velük.

Amikor megérkezett hozzám a méretes karton doboz, bedugtam a tápba az eszközt, először ígéretesnek tűnt:

Azután sajnos valóban ez fogadott:

Szomorú. De nem baj, szedjük szét, majd csak lesz valami.

Csavarok ki, PCB-t vizsgál. DDR2 RAM, és egy 128 MB-s flash van rajta. A legnagyobb IC-ről, ami valószínűleg a processzor, semmilyen infót nem találtunk. Lehet, hogy egyéni megrendelésre készült darab? Mindenesetre így néz ki, ha valaki tud róla valamit, örömmel fogadjuk.

Jöjjenek a jó dolgok:

Van rajta sok debug port:

Tök jó optikai érzékelője van arra, hogy visszahelyezzük a kagylót:

Illetve, amit csak a fotók elkészítése után vettem észre, van rajta soros port is. Ha esetleg nekiállnánk reverselni vagy hasonlók, lesz sok támadási felületünk.

Amikor összeszereltük, Daninak támadt egy ötlete. Mivel MS Lync-cel működik, nem kizárt, hogy Windows CE van rajta. Ez esetben viszonylag könnyen lecserélhetjük rajta a szoftvert, és rárakhatunk egy saját VoIP klienst, lehetőleg SIP támogatással. Szerencsére igaza lett. Íme a bizonyíték (MAC cím matrica igényesen letakarva):

Találtunk is hozzá egy frissítő file-t az MS oldalán, úgyhogy egy későbbi cikkben ezt majd jól kielemezzük és visszafelé mérnököljük.

Related Posts