Menü Bezárás

Elektronikus vízmérték

Készítette: Szentendrei Tamás

Projekt leírása
Az elektronikus vízmérték egy gyorsulásmérő IC segítségével képes térbeli irányultságának 3 tengely szerinti meghatározására a Föld gravitációs mezőjéhez viszonyítva. Az eszköz fény- és hangjelzéssel is képes jelezni a felhasználó számára, hogy egy adott tengelye éppen az előzőleg beállított, kívánt szöget zárja be a vízszintessel. Ezen kívül a pontos, 3 tengely szerinti mérési adatokról is tájékoztatást nyújt egy alfanumerikus LCD kijelzőn. A beállítás nyomógombok segítségével az LCD-n megjelenített menüben lehetséges, kalibrációra pedig PC segítségével van lehetőség az RS232 interfészt használva.

Előzetes specifikáció
Az eszköz központi eleme egy mikrokontroller, aminek az alábbi feladatokat kell megvalósítania:

Térbeli irányultság meghatározása a gyorsulásmérő szenzor által szolgáltatott adatok feldolgozásával. Az IC 3, az adott tengely irányú gyorsulás-komponenssel arányos feszültséget szolgáltat, melyet a mikrokontroller A/D konvertere dolgoz fel.
LCD kijelző modul meghajtása, amely segítségével a felhasználó számára biztosít interaktív felületet. A kijelző párhuzamos interfészen kommunikál a mikrokontrollerrel.
A készülék egy oldalán található LED sor vezérlése úgy, hogy a LED-ek világítási intenzitása egy üvegcsőben lévő buborék mozgására emlékeztessen. Ehhez csak a gyorsulásmérő egyik, a LED sorral párhuzamos tengelyének adatai kerülnek felhasználásra. A LED-ek meghajtása külön IC-vel biztosítandó, mellyel a mikrokontroller SPI buszon kommunikál.
Kis számú nyomógomb segítségével a felhasználói bemenet fogadása és feldolgozása.
“Csipogó” hangszóróval hangjelzés adása, ha a menüben beállított szöget elérte a beállított tengely.
PC kommunikáció RS232 interfészen a kalibrációs lehetőség biztosítására.

Kapcsolási rajz, nyákterv: elektronikus_vizmertek_pcb

Related Posts