Menü Bezárás

Házi forrasztásgátló maszk készítése

Valamelyik projektedhez szeretnél professzionálisabb(nak tűnő) NYÁK-okat?

A tipikus házilag készített NYÁK általában 1, de maximum 2 rétegű, furatgalván, forrasztásgátló, és szitázás nélkül. A furatgalvánt különböző betiltott vegyületek használatával, orosz oldalak alapján alakíthatunk ki. A forrasztásgátló réteget (esetleg a szitázást) viszont már pár száz forintos ebay-es pasztákkal is el tudjuk készíteni!

Ez a tubus ~500 forint, és nekem még nem sikerült elfogyasztanom, pedig rengeteg NYÁK-ot lekentem, illetve kentem a nadrágomba kísérletezgetés közben. Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a felirat alapján ezzel csak és kizárólag forrasztásgátló MAST készíthető, de hát egy ilyen bizalomgerjesztő úriember képe után nem is számít másra az ember. A paszta meglepően kínai tornacipő szagú, állagra pedig hasonlít egy sűrűbb szörpre.

Nézzük hogyan is kell elkészíteni a forrasztásgátló réteget!

Először készítsük el a rézrajzolatot 1 vagy 2 rétegre a preferált NYÁK gyártási módszerünkkel, de a fúrást hagyjuk ki.

Ezután egy nagyobb darab (bármilyen) fóliát ragasszunk a túloldalára a lemeznek. Ez a maszk felragasztását segíti, illetve meggátolja, hogy a levilágítóhoz kössön hozzá a maszk a NYÁK oldalán. Negatív maszkot nyomtassunk, vagyis ott legyen fekete, ahol nem akarunk maszkot! Ezek után a hátoldalra ragasztott fóliához ragasszuk hozzá a maszkot (mondjuk 2 példányban egymás felett a jobb fedés érdekében), természetesen úgy, hogy az megfelelően illesztett legyen. A ragasztásnál csak az egyik szélén ragasszuk a maszkot, hogy azt fel tudjuk hajtani, mint valami lapozós gyerek könyvet.

Hajtsuk ki a maszkot, pöttyintsünk fel kevéske pasztát (a felesleg úgyis le lesz húzva a szélére, szóval ha nem vagy biztos, inkább kenj többet).

Ezek után jön a trükk! A legtöbb netes tutorialban egy olyan fóliát tesznek a pötty felé, mint amire a maszkot nyomtatták. Ez valamiért nálunk szinte mindig azt eredményezte, hogy az írásvetítő fóliára legalább annyira szeretett megkötni a maszk, mint a NYÁK-ra, és a folyamat végeztével a maszk egy részét lehúztad a fóliával együtt. Több próbálkozás után a legjobb fóliát amit erre a célra találtam, az egy gimnáziumi füzetem borítója volt.

Ezt a fóliát tegyük rá az odapöttyintett paszta felé, majd egy kártyával nyomkodjuk el minél egyenletesebbre a pasztát ezen keresztül. Ezután csak hajtsuk rá az előzőleg illesztett maszkot, győződjünk meg ennek pontosságáról, majd tegyük be a levilágítóba. Én 1.5 percre szoktam betenni, de kicsivel többnél sem világít még alá, lehet próbálkozni vele.

Ezután vegyük ki a NYÁK-ot, távolítsunk el óvatosan minden fóliát és maszkot, majd papírral finoman szedjük le a forrasztási felületekről a nem kikötött pasztát. Én ezután alkoholos fürdőbe szoktam rövid időre tenni a lemezt, hogy biztosan leoldódjon a felületről a lakk. Vigyázzunk, itt ha túl sokáig tesszük bele az oldószerbe, könnyen elválhat az alaplemeztől a lakk.

Ha megvagyunk ezzel, akkor tegyük vissza a NYÁK-ot a levilágítóba, tetszőlegesen hosszú időtartamra (~ 9 perc már elég lehet), hogy a maszk stabilan kikössön. Visszahelyezés előtt, ha kikötetlen lakk van a NYÁK szélén, azt óvatosan törölgessük le, hogy a levilágító ne legyen olyan.

Gyakorlatilag kész vagyunk, lehet fúrni a lemezt, majd beültetni.

Néhány dologra azért szeretném még felhívni a figyelmet:

  • Ha nem megfelelően oldod le a maszkot az első, rövidebb levilágítás után, akkor “forrasztást gátló” maszk lesz a forrasztási felületeken is, ami jelentősen megnehezíti a szép forrasztást.
  • Ha a NYÁK-od réz rétegein valamilyen hiba van, annak észrevételét a lakk jelentősen megnehezíti. Így jártam én is, amikor egy kicsit idősebb fotolakkal gyártottam a NYÁK-ot, és csak élesztés során tűnt fel egy rövidzár két pont között. Jelentős szívás után találtam meg a ludast:

Segítek:

Ezek mellett a hátrányok mellett sok előnnyel is jár:

  • Korrózió védelem
  • Szebb forrasztások
  • Professzionálisabbnak tűnő termék (Bár ez lehet csak az én véleményem szerint)

Ha bármilyen kérdésed van a módszerrel kapcsolatban keress meg bátran!

Related Posts