Menü Bezárás

TimeFrame

timeframe_offEgy óra NYÁK-ból, LED-ekből, ami lyukas. Ez az óra a rajta lévő 72db LED segítségével képes kijelezni az órát, percet és másodpercet. Emellett rendelkezik RTC IC-vel, így áramszünet esetén sem felejti el az aktuális időt és mindig pontos marad.

Készítette: Pokornyi Balázs

Története

Első ránézésre kicsit pazarlásnak tűnhet a design, hiszen NYÁK-ból van és a közepén van egy nagy lyuk. Azt hinnénk, hogy milyen pénzkidobás, hiszen a NYÁK drága! De pont ez inspirálta az órát. Egyik alkalommal szükségem volt 6×6 cm-es NYÁK-ok gyártására, azonban ahol gyártatni szoktam (DirtyPCBs.com), ott a 10×10 cm az olcsó, így kellett még valami amit mellé tehetek a gyártási fájlra. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha nem mellé, hanem köré tennék valamit, ebben az esetben egy 10×10 cm-es NYÁK-om lenne, közepén egy 6×6 cm-es lyukkal. De mit lehetne erre a meghatározott formára gyártani? Mindenféleképp szerettem volna rá LED-eket, hiszen az mindig jól néz ki. Innen már nem is volt nehéz, legyen egy óra!

Megvalósítás

A hardveren nincs túl sok érdekes mesélni való. Egy ATmega8 a lelke a kapcsolásnak, ami multiplexelve hajtja meg a 72db 0805-öt SMD LED-et. A multiplexeléshez továbbá még került a kapcsolásba egy 74HC4017, ami egy Johnson dekád számláló (gyakorlatilag egy olyan shift register, melyben egyetlen 1-est lehet végigshiftelni), ami nekünk az éppen meghajtott csoport kiválasztására teljesen megfelelő. A 8×9-es mátrixban multiplexelt LED-ek alsó oldali meghajtásáért (meghajtott csoport kiválasztása) N-FET-ek felenek, ahova gyakorlatilag bármit be lehet ültetni, de akár még npn tranzisztorokra is cserélhetőek. A lényeg, hogy elbírja az általa meghajtott 8 LED áramát és elég gyors legyen a multiplexeléshez. timeframe_back

Emellett került az áramkörre egy DS1307 nevezető RTC IC, ami a mellé tett gombelem segítségével képes megjegyezni az időt, akkor is, ha esetleg a dugasztáp, vagy egyéb 5 V-os áramforrás éppen nem tud megfelelő feszültséget biztosítani az óra számára.

Azért, hogy ne kelljen este se megvakulni a túl erősen világító LED-ek miatt, viszont nappal is meglegyen a kellő fényerő, egy phototransistor segítségével tudja mérni az aktuális fényviszonyokat a mikrokontroller, így képes adott esetben levenni a LED-ek fényerejét. A NYÁK-ra került 4 nyomógomb az egyszerű beállításért és a módok váltásáért került elhelyezésre.

Az óra kapcsolási rajza: timeframe_schematic2016_pb

Az óra így elérte célját, amiért készült: meglehetősen mutatós eleme lehet minden szobának, különösképp sötétben nagyon mutatós.

timeframe_red_green

Related Posts

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux