Menü Bezárás

Ledes SEM logó

Ez a cikk a Ledes SEM logóról szól, annak megépítéséről és szoftver fejlesztésének folyamatáról. A cikkben szó lesz a hardware elkészítésétől a szoftverig a fontosabb design döntésekről.

A fizikai vázat Fusion 360-ban terveztem. Alapanyagként összeragasztottam két MDF lapot, majd a generált G kód alapján a Mach 3 kimarta a fő lapot. A talprészt később martam ki. A hátlapon kialakított vájatokba helyzetük el a LED szalagokat. Az “M” betűbe címezhető RGB szalagot, a többi karakter helyére egyszínű fehér szalagot. A vájatot viasszal öntöttük ki, ezzel elfedve a vezetékezést.

A logó ledszalagainak vezérlését egy SEMduinoval oldottuk meg, amelyre a kiegészítő áramkört egy sajátkészítésű shield formájában tettünk. (Aki esetleg nem tudná, shieldnek nevezzük az arduino jellegű fejlesztőpanelekre tüskesorral rögzíthető paneleket). Az áramkör rendkívül egyszerű, 3 kapcsoló tranzisztort, és két táphidegítő kondenzátort tartalmaz.

Az áramkör megtervezését itt nem részletezem, csak a NYÁK CNC-vel történő gyártását, ennek a lépéseit. Az áramkör gerber file-jait előállítottam, majd ezek közül a réz réteget (tipikusan GTL) megnyitottam FlatCAM-mel. (http://flatcam.org)

Megnyitjuk FlatCAM-ben a gerbert, majd kiválasztjuk a project menünől, és átváltunk a “Selected” fülre. Itt az Isolation Routing rész beállításait megadjuk, és a Generate Gemoetry-re kattintunk.
Ezután a project menüben kiválasztjuk a most generált alakzatot, és ismét a “Selected” fülre navigálunk. Itt a “Create CNC Job” részen válasszuk ki a megfelelő beállításokat és kattintsunk a “Generate”-re. Ezzel lényegében elkészült a marási útvonal, ahol majd a gravírtűvel eltávolítjuk a rezet a NYÁK-ról. Ezután azonban a g-code előállításához mégegyszer látogassunk el a project menübe, és itt a generált CNC Job-ot válasszuk ki, és a “Selected” menüből válasszuk ki a g-code exportálását.

Ezek után az elkészült g-code-ot átvittem Mach3-ba, illetve lefogtam egy kezdetleges vákuum lefogóval egy kisebb NYÁK darabot.

A marás után az elkészült NYÁK-ot beültettem, majd méretre vágtam a vezetékezést. Egyetlen módosításként még a SEMduino lineáris tápjára szereltem még egy tákolt hűtőbordát, mivel a címezhető ledszalag az általa előállított 5V-ot használta.

A 3D terveket, a shieldet tervezte és építette, illetve a cikkrészletet írta Sárközy Balázs.


 

Ebben a részben a szoftverről szeretnék egy kicsit részletesebben írni. Egy ATMEGA8-as mikroprocesszorral van ellátva a rendszer. A forráskód eredetileg egy c kód, ami később le lett fordítva gépi kódra (hex). A kód két főbb részre osztható PWM-es vezérlés és egyszerű Bit Banging. A processzor mindhárom PWM modulja kihasználásra kerül 8 bites módban. PWM-el az S, E és a pont van meghajtva. Az M betűnél pedig egy címezhető ledszalag (WS2811) található. A futását a programnak két főbb részre lehet szedni: Startup és Working állapot. A Startup módban inicializálja a PWM modult,beállítja a különböző GPIO lábak irányát, értékét  és elindítja a kijelzést. Indítás után sorban az S, E és M betűk végül a pont indul be. Az S, E és a pont az PWM vezérlés segítségével nulla fényerőről fényesedik maximumig. Az M betűnél sorban egyesével kivilágítanak a ledek maximális fényerőre. Végül a pont is kivilágosodik. Ekkor elindul a Working állapota a programnak amikor az S és E betűk egyenlő kitöltési tényezőjű 8 bites PWM jelet kapnak, tehát egyenlően pulzálnak, a pont egy másik kitöltésű PWM jelet kap aminél nem egyezik meg a kitöltési tényező az S és E betűk kitöltési tényezőjével, ezért ez egy másik módon pulzál. Az M betűn pedig egy csóva fut végig, a címezhető ledsor alapállapotban egy megadott háttér világítással rendelkezik. A program elején egy define-t változtatva a csóva hossza változtatható. A csóva esetén a “fej” azaz a csóva eleje a legfényesebb ( majdnem maximum fényerő ) míg a további részei nemlineárisan kiseb fényerejűek. A kígyó létrehozása egy egyszerű for ciklus segítségével elérhető. A főbb algoritmus ami a kígyót szolgálja ki a következő.

Az előző programrészlet a program magja, ez fut a végtelenségig, egy while(1) miatt. Egy for ciklus adja meg, hogy megcímezze az összes ledet a címezhető ledstrip-en, meghívja az setse függvényt ami beállítja az S és E betűk fényerejét az i függvényében ( hol tart a csóva ). És meghívja a point függvényt ami pedig a pont fényerejét változtatja ( ezekről a függvényekről később részletesebben lesz írva ). Egy másik for ciklus meg beállítja a csóvát, mindig csóva hosszú lednek ( annyi db-nak ) megváltoztatja a fényerejét ( a szín konstans zöld) a háttértől erősebbre, és a for ciklus végén pedig bit bang-el elküldi a címezhető ledsornak az rgb tömböt a WS2811 makró segítségével ( ezek a makrók egy külön header fájlban vannak definiálva).

A fent lévő függvények a setse és point függvények, ezek végzik el az S és E és a pont fényerejének beállítását.Érdemes megfigyelni, hogy az i függvényében, tehát ahol a csóva feje jár állítja be a kitöltési tényezőt, tehát változtatja a fényerejét a pontoknak.
A program minden harmadik teljes ciklus után, tehát amikor a kígyó végig ért akkor kikapcsolja az összes PWM modult (nullára állítja a kitöltési tényezőt) és lekapcsolja a címezhető ledstrip-et is.
Ezt a kikapcs() függvénnyel éri el.

Minden új ciklus elején(amikor vége a teljes hármas ciklusnak) meghívódik a startup függvény ami egyesével jeleníti meg a betűket. Először az S, E, M majd végül a pont jelenik meg. Az M betű különleges ebben is, mivel azon egy fény fut végig ami maximális fényerőre állítja az egyes ledeket ideiglenesen(csak a beindulás idejére).

A szoftvert és a hozzá kapcsolódó cikkrészletet írta és tervezte Juhász Balázs.

Related Posts