Menü Bezárás

Névre szóló számológép

Felmerült bennem az ötlet, miszerint a számológépemre belegravírozom a nevem CNC-vel. Nosza!

A feladat végrehajtásához a CamBam szoftvert fogom használni. Habár eredendően CAM szoftver, a fejlesztők felvértezték a legalapvetőbb CAD képességekkel, így a szöveg bevitellel is. A program habár fizetős, az első 40 használat során ingyenesen kipróbálhatjuk a szoftver minden funkcióját. Az indítás utána a következő képernyő fogad minket:

A bal felső blokkban fognak megjelenni az általunk rajzol objektumok. Amennyiben CAD programból exportált fájlt nyitunk meg, az ott megrajzolt élek is itt jelennek meg. A CAD-hez tartozó vonalak a Layers mappa alatt. A CAM-hez tartozó útvonalak pedig a Machining mappa alatt.  (Hozzáértőbbeknek ajánlom az Advanced gombot, a két blokk között.)
A bal alsó blokkban módosíthatjuk az éppen kijelölt elem tulajdonságait. Az elemet kiválaszthatjuk a fentebb említett felsorolásból, vagy kijelöléssel is.
A jobb oldali blokkban grafikusan láthatjuk a munkánkat. Sajnos (számomra ismeretlen okokból) a rácsozás csak az origó közvetlen közelében látható. A rács alapértelmezés szerint milliméterben dolgozik. Ezt a beállítást érdemes így hagyni, azonban a programban bármikor átállítható inchre.

A jobb oldali blokkban jobb egérgombbal kattintva előhozhatjuk azt a menüt, amit megtalálunk a MenuBar-ban, illetve piktogramokkal a MenuBar alatt. A legtöbbet használt funkciók elérhetőek gyorsbillentyűk segítségével is.
A Transform, Edit és Draw menüpont alatt találjuk a CAD részhez kötődő lehetőségeket, a Machining menüpont alatt pedig a CAM résszel kapcsolatosakat.
Amikor nem a menüben vagyunk, görgetéssel tudunk nagyítani a rajzon, illetve a középső egérgombot nyomva tartva tudunk síkban mozogni.

Méréssel megállapíthatjuk, hogy a 35 mm széles rajzolatot gyárthatunk legfeljebb. Én egy 35 mm széles téglalapot fogok rajzolni, ami bennfoglalja majd a nevemet.

Nulladik lépésként képzeljük el, hogy fog kinézni a kész termék. Egy gyors vázlat készítését az olvasóra bízom. Fontos, hogy lássuk melyik méret fix és melyikkel játszhatunk.

Első lépésként nagyítsunk bele az (üres) ábrába, majd (jobb gomb –> Draw –> Text) adjunk hozzá szöveget. Times New Roman betűtípussal dolgozok, arról biztosan tudom, hogy támogat ékezetes karaktereket. A betűméret most nem számít, én 10-eset használtam.  Az OK gomb megnyomása után ki kell jelölnünk a bal alsó sarkát a beillesztendő rajznak. A jobb alsó sarokban láthatjuk a kurzor aktuális koordinátáit. Én a 3;3 mm pontra helyezem a szöveget. Újra felugrik az ablak szöveg beillesztéséhez, zárjuk be.

Miután megvan a szöveg, jelöljük ki (ha még nem lenne), és változtassuk meg a méretét (jobb gomb –> Transform –> Resize). Hagyjuk bepipálva a méretarányos változtatást, majd állítsuk 35 (a téglalap szélessége) – 2* 3 (a két margó) mm-re X (vízszintes) irányba. Végül az Apply gombbal érvényesülnek a változtatások.

Rajzoljuk meg a keretet. Ehhez rajzoljunk egy téglalapot (jobb gomb –> Draw –> Reactangle). Ezt követően az egyik sarkot kell kiválasztanunk, majd a vele szemben lévőt. A második pont kiválasztása után már létrejön a téglatestünk. A rajzolás közben használjuk nyugodtan a szépérzékünket.  ESC-pel kilépünk a téglalaprajzoló eszközből.

Most jöjjön a munka CAM része. Először döntsük el milyen marófejet fogunk használni. Végül a gravírtű mellett döntöttem. Jelöljük ki a teljes rajzot (CTRL + A), majd válasszuk a gravírozást a Machining menüpont alatt. A properties blokkban már meg is jelennek a fontosabb paraméterek. Gravírozás lévén nem releváns paraméter a fej átmérője (gravírtűnél ezt amúgy is problémás lenne megadni). Feed ratenek 600-at használok haladásra, és 400-at süllyesztésre. A célmélység -0.4 mm, melyet egy lépésben megtehet.

Végül a Machining –> Produce G-Code menüpontjával legeneráljuk a G kódot. Ezt követően válasszuk ki a mentés helyét. Érdemes nc kiterjesztéssel menteni a fájlt. A formátum természetesen ettől még nem változik, csak a későbbiekben a kiterjesztésből könnyen megállapítható lesz a tartalom.

Miután behelyeztük a gravírtűt, indítsuk el a Mach3-mat, végül kapcsoljuk be a fehér dobozt. A Mach3-ban adjuk ki a Reset parancsot, ezzel engedélyezzük a mozgásokat. Vigyük el az orsót távolra, hogy legyen hely lefogatni a munkadarabot.

Miután rögzítettük a munkadarabot töltsük be a Mach3-ba a kódunkat. Kattintsuk a G-kód megnyitása gombra, majd a kiterjesztésnél válasszuk ki az nc fájlokat. Ezután tallózzuk be a kódunkat.
Nullázzuk ki a CNC-t, azonban jó gyakorlat szerint 3-4 milliméterrel az anyag fölé először. Futtassuk le a programunkat, ha a program szemmel láthatóan hasonlót csinál, mint az elvárt viselkedés. Kapcsoljuk be a marómotort és nullázzuk Z irányban is helyesen az orsót.

Indítsuk el a programot (nagy zöld Start gomb) és várjuk a végeredményt! 🙂 A kezünk végig legyen a piros vészleállító gomb közelében. A program végeztével emeljük fel (immáron kézi vezérléssel) az orsót, és vigyük távolabb. Porszívóval tüntessük el a törmeléket.

A munka végeztével ne feledkezzünk el a rendrakásról sem! Kapcsoljuk ki a marómotort, a fehér dobozt, a PC-t, majd a CNC hosszabbítóját. Végül távolítsuk el a lefogatóinkat.

Sajnos nem minden projekt végződhet hibátlan eredménnyel. A képen látható lefogatás nem biztosított elegendő tartást, a munkadarab elcsúszott . Ez látható a K betűn. A tökéletes lefogatáshoz minden sarokhoz egy külön lefogatót kellett felhelyezni. Szigorúan tilos a munkadarabot kézzel fogni/tartani a folyamat során! A számológép ergonómikus, íves kialakítása miatt nehéz sajnos lefogatni. Ezen felül a műanyag is megolvadt, csúnya nyomot hagyva maga után. További szépséghiba, hogy a téglalap oldalai nem párhuzamosak a számológép oldalaival.
Hibajavításként egy A4-es papírral lehet dörgölni a számológép hátulját, ez a nagyobb műanyagdarabokat le fogja törni. A marást kiönthetjük valamilyen lakkal, ez egyrészt megóvja a vájatot a koszolódástól, illetve a bennmaradt olvadt műanyag szöszt is megköti. Én akrillakot használtam, majd a nem kívánatos helyekre rászáradt lakkot finom csiszolópapírral eltávolítottam. Az akrillal óvatosan bánjunk, kövessük a biztonsági előírásokat.
Azonban a projekt a szépséghibák ellenére elérte a célját!

Related Posts