Menü Bezárás

NYÁK tervezés

Szeretnél NYÁK-ot tervezni, de nem tudod hogyan fogj hozzá? Akkor ez a kis leírás a segítségedre lehet! Ha esetleg mégis elakadnál, keress minket bátran!

EAGLE
Eléggé egyszerű program, kezdőknek megfelelő kiindulási pont, de komplexebb áramkörök is megvalósíthatóak vele.

Nyomtatáskor ügyelni kell, hogy a BLACK pipa be legyen jelölve, mert ilyenkor fekete-fehérben nyomtat. Ha az alábbiak szerint járunk el, akkor nyomtatás után a fólia festékes oldala kerül a nyáklemez felé, ezáltal kisebb az alávilágítás.

 • Bottom réteg: Nem kell tükrözni.
 • Top réteg: Tükrözni kell, MIRROR-t bepipálni

 

Altium Designer
Az altium egy nagyon sokoldalú program. A teljesség igénye nélkül néhány fontos funkció:

 • Sok beépített könyvtár
 • könnyű a saját alkatrészkönyvtár készítése
 • 3D NYÁK-tervezés
 • Áramköri szimuláció

Sok helyen használják az iparban. Telepítéskor érdemes letölteni a kiegészítő könyvtárakat a program hivatalos lapjáról. Ezek a könyvtárak (természetesen) nem tartalmazzák a létező összes alkatrész adatait, de a legelterjedtebbekét igen.
A tervezés menete dióhéjban, a legfontosabb lépésekkel

 1. File→New→Projects→PCB project
 2. Save project
 3. Jobb katt Projects ablakban a mentett projekt nevén →Add new to Project…→Schematic
 4. Az előzőhöz hasonlóan létrehozol egy PCB fájlt is.
 5. Létrehozod a megfelelő sematicot. Amennyiben nincs meg a szükséges alkatrész a letöltött directory-k között, akkor neked kell megrajzolnod. Ennek mikéntjéről itt találsz videót: Tutorial videók .Ha az alkatrészen duplán kattintasz a footprint-jét és egyéb paramétereit tudod változtatni a felugró párbeszédpanelen
 6. Tools→Annotate Schematics…
 7. A felugró ablakban jobbra „Update Changes List” – ekkor kapnak az alkatrészek pontos elnevezést(pl: R?→R9)
 8. Ugyanitt: „Accept Changes (Create ECO)”
 9. Execute changes a felugró ablakban. Ha minden rendben, akkor zöld pipákat látsz a sorok végén
 10. Ezután Design→Update PCB document <név>.PcbDoc
 11. Execute changes a felugró ablakban. Ha minden rendben, akkor zöld pipákat látsz a sorok végén
 12. Most megjelenik a PCB design ablak, ahol a NYÁK-tervet kell elkészíteni.
 13. A View menüben tudsz váltani 3D-s nézetre, a tokozási/footprint beállításnál betölthetsz 3D modellt is, amit erről az oldalról tudsz letölteni regisztrálás után.
 14. Ha mindennel elkészültél, akkor File→Fabrication Output→Gerber files. A layers fülön be kell kattintani a megfelelő réteget(Top, vagy Bottom) és ezután PDF-be nyomtatod tervet, majd kinyomtatod 1:1-es, vagy 100%-os méretben. Mielőtt fóliára nyomtatnál mindenképpen gondold végig h a megfelelő rétegeket tükrözted-e! Segít, ha kinyomtatod papírra, és megnézed jó lesz-e!
 15. Kész is!

Még egyszer megjegyezném, hogy ha bármi kérdésetek merül fel tervezés közben, akkor használjátok az Altium oldalán lévő Tutorial videókat! Szinte mindent elmagyaráznak benne. Ezen felül nagyon jó a wikije is az oldalnak, ahol rengeteg leírás van különböző problémákról.

Gerber fájl generálási lépések
Fontos szempont, hogy a Design Rules, vagyis a tervezési szabályok az adott gyártócég által meghatározott követelményekkel összhangban legyenek, hiszen amellett, hogy számos elem ezen szabályok szerint generálódik le a NYÁK-tervezés folyamán – mint például a földkitöltések vezetékektől mért távolsága, vagy az automatikus viák… – az elkészült áramkör is ezeknek megfelelően lesz hibamentes (elvileg )

Ha a szabályok megfelelőek, akkor CAM-fájlokat kell generálni, amelyekből a gyártást végző gépek el tudják készíteni az HYHL lemezünket.

A gyártók általában kétféle fájlt szoktak kérni: az egyik típus a gyártófóliákhoz montírozáshoz szükséges információkat tartalmazza – mint maga a rajzolat, a forrasztásgátló lakk, stb -, míg a másik a CNC-fúráshoz szükséges adatokat rejti – furatméretek, és természetesen pozíciók.

Mindig el kell olvasni a gyártócég utasításait a gyártófájlokra vonatkozóan! Az egyes pontokban foglaltak némileg változhatnak ennek megfelelően!
Altium
Ez a leírás az ETT-tanszék által adott specifikációkhoz készült, de általában csak a Design Rules-t kell átállítani a más gyártó igényei szerint.

 1. Mielőtt elkezdenénk, nekem azt javasolták a tanszéken, húzzak egy keretet Mechanical1-es rétegre, a panelem leendő szélétől 1.5mm-re, itt fogják ugyanis kontúmarni. Ha ez megvan, mehet a generálás!
 2. A szükséges menüt a PCB design ablakunk File → Fabrication outputs → Gerber files útvonalán érjük el. A felugró ablakban a General fülön, a Units mezőben Millimeters-t illetve Format-nál 4:4-et célszerű megadni – utóbbi a legjobb felbontást fogja eredményezni.

 

A layers fülön kiválasztjuk a következőket:

 • azokat a rétegeket, amelyeken vezetősávokat húztunk – Top Layert, Bottom Layer stb.
 • forrasztásgátló lakk esetén a Top Solder-t és Bottom Solder-t
 • ha silkscreen (feliratok, ábrák, pl deafultból az alkatrészek designator-ai) is kerül a NYÁK-ra akkor a TOP-, illetve Bottom Overlay-t
 • valamint célszerű még a Mechanical1-et is bekattintani

A Drill Drawing fülön mindent üresen hagytam.
Az Apertures fülön az Embeded apertures (RS274X) szabványt ki kell választani.
Az Advanced fülön a Batch Mode résznél Separate file per layer beállítást kell kiválasztani, és az Other részben csak az Opzimize change location van bekattintva. A többi beállítást emlékeim szerint nem kell bántani az eredetihez képest.

 1. TO BE CONTINUED…

Related Posts