Menü Bezárás

A SEM pályázat eredménye

Örömömre szolgál bejelenteni, hogy számos pályázat érkezett a felhívásunkra. A legkiemelkedőbbeket, ahogyan azt a pályázat kiírásában ígértük, közzétesszük az oldalunkon. A felhozatal nagyon széles. Nézzük egy válogatást abból, hogy miben járult hozzá a SEM a félévben ebben a kollégisták életéhez!


Az önlabomat a ti eszközeitekkel építettem. Ezen kívül több mindenemet is megjavítottam. Ilyen eszköz például a laptoptöltőm, vagy a fejhallgatóm. (Anonymus)


Veletek építettem össze az önlabomat. (Anonymus)


A EET-nek egy technológiai méréshez (nedves oxidáció) vizet kell állandó hőmérsékleten tartani. Időnként azonban egy hűtőberendezés zavarjelet produkál. Ehhez egy állapotteres szabályzót terveztünk, melynek fizikai megvalósítása és kisebb mérése a SEM műhelyében történt.
A szobatársamnak a laptoptápját helyre kellett hozni, melyhez kondenzátorokat és a javítás eszközeit a műhelyből szereztük. A javítás során nem csak az elektronikai, de a mechanikai eszközöket (például reszelő) használtuk.
Egy külsős órámra demonstráció céljából egy káosz oszcillátort készítettem (úgynevezett Chua áramkör).
(Radványi Patrik)


A SEM-es karácsonyfadíszt nálatok forrasztottam össze. Ezen kívül az drága 1,5V-os elemről működő karácsonyfa izzósoromat szereltem át USB-sre. (Anonymus)


Az egyik devboardomat nálatok forrasztottam össze. (Robin)


Készítettem banándugós termisztort tesómnak fizika érettségi kelléknek. Biztos volt még más is, csak most nem jut eszembe! (Bence)


A FUSE versenycsapat a franciaországi Le Mansban megrendezendő Shell Eco Marathon versenyre épít egy elektromos autót. A motorvezérlő fejlesztése az én feladatom, és ezt nagyrészt a SEM-ben végzem, ahol a többiek segítenek a nyák tervezésben, gyártásban és forrasztásban. (Szilák Máté)


Az órával kapcsolatban csak annyi, hogy a szerszámok és felszerelés nélkül sosem készült volna el. Aktuális projekt most egy rezgőmotoros-pwm átalakító, hogy ne csak a fülemmel hallgathassak zenét. Itt egy előadás ebből: https://www.youtube.com/watch?v=4c1lqFXHvqI És igen, erre már mondhatjuk hogy agy-számítógép interface. Sokat tanultam tőletek CNC-zést, de tőletek tudtam kölcsönkérni USB-UART átalakítót is, amikor kellett. Nem mellesleg a fülhallgatómat is nálatok szoktam javítani.
(Szabó Benjámin)


Okosvirágcserepet és okoselosztót gyártottam az eszközeitekkel. Nem mellesleg felújítottam a Gameboy Coloromat. Az okosvirágcserepet Nagy Péterrel, az okoselosztót Frey Balázzsal csináltam. (Eszes Ádám)


Szinte napi rendszerességgel veszem igénybe a műhelyt saját projektekhez, illetve másoknak segíteni javításokban. A CNC marógépet is gyakran használom, igyekszem tapasztalatot szerezni, hogy gyakorlottabban tudjam kezelni. Címszavakban, hogy mivel is foglalkoztam:

 • Ipari projektor felélesztése, rendbetétele
 • The Maze játék a WestWorld sorozatból CNC-zése tömör fából
 • bluetooth hangszóró
 • QpaIroda pointer (2×16 LCD + ESP12 állapotjelző webes felülettel)
 • webes hőmérő ESP12-vel
 • sörautomata (ebben a félévben már csak javítottam, ősziben készült)
 • 2x250W végfok javítása
 • füstgép javítása
 • KB-s szavazóurna CNC-zése rétegelt lemezből
 • in case of emergency break glass doboz CNC-zése rétegelt lemezből
 • sok más kisebb javítási, kábelgyártási projekt
  (Ács Kornél)

Egy régebbről megmaradt game port csatlakozójú kormányhoz egy átalakítót építettem Arduino Micro Pro-val.
Jelenleg egy 4 bites számítógépet tervezek 74-es IC-kből, ami képes lesz összeadni, kivonni, és bitműveleteket végezni, valamint rendelkezik kb. 8 bájt memóriával. (Fényes Balázs)


A MŰSZAK csapatépítéshez nálatok gyártottunk ajándékot. (Rabatin Gábor)

Related Posts