Menü Bezárás

Activity nyomógombok

Készítette: Sásdi Krisztián

ELKÉPZELÉS
A következő eszköz megvalósítására érkezett kérés: 6db nyomógomb, amelyek megnyomása egy PC valamelyik portján valamilyen üzenet beérkezését generálja. A szoftver nem a mi dolgunk. Ebből az előzetes „specifikációból” végül a következő lett:
MŰKÖDÉS

  • Bármely gomb megnyomására a rendszer reteszelődik, további gomb lenyomására nem reagál. A megnyomott gomb száma (1-6) a PC felé kiküldésre kerül.
  • A készülékünk USB-n csatlakozik a PC-hez. Szoftveres oldalon soros portként kezelhető (9600/8-N-1).
  • A program egy ’r’ karakter elküldésével újra aktív állapotba állíthatja a gombokat.
  • PC felől ’d’ karakter küldésével a gombok letilthatók, ’e’ karakter küldésével újra engedélyezhetők.
  • Az eszközök egy közös vezetékpárra csatlakoznak, ennek hossza eldönthető.

KINÉZET
Az eszközök dobozolására javaslat az alább látható „gomba” – kb. 10cm átmérőjű, a felső része világít, illetve megnyomható. Engedélyezett állapotban kéken világítanak, a megnyomás hatására a megnyomott gomb pirosra vált, a többi kialszik, és nem reagál. Letiltott állapotban a gombok nem világítanak.

activity_nyomogombok_pic1

Megvalósítás
A megbízható és átlátható működést szem előtt tartva egy analóg áramkört terveztem meg:
A gombok kapcsolása

activity_nyomogombok_pic2

A kapcsoláson a gombákba beépített áramkör látható. Ezek kapcsolása egy bistabilt és egy „aktív zenert” valósít meg. Alapállapotban az áramkör nem vezet, pontosabban csak a kék LED-eken folyik 10mA áram. A buszfeszültség ekkor 24V körüli. A gomb megnyomására az áramkör bebillen, és a trimmerrel beállított, 5-15V feszültségen vág. Ekkor a párhuzamosan kötött piros LED-ek világítanak, rajtuk összesen 100mA áram folyik, mivel a busz táplálása áramgenerátoros. Ekkor – a lecsökkent buszfeszültség hatására – a kék LED-ek az összes egységen kialszanak, és a gombnyomásokra sem reagálnak.
Központi egység kapcsolása
Ez az egység a buszfeszültséget komparálja, és továbbítja az állapotot a PC felé. Ehhez egy Atmega8-at használtam, a belső A/D konverterével. A PC-s kapcsolat soros porton történik, pontosabban egy USB-UART modul felhasználásával. Ezeken kívül a busz táplálását is ez az egység valósítja meg, egy „stabkocka” áramgenerátorba kötésével, és egy 24V-os dugasztáppal.

 

Fotók
A megépített áramkörök:

activity_nyomogombok_pic3

És a kész projekt, üzem közben:

activity_nyomogombok_pic4

 

Letöltések:

 

Related Posts