Menü Bezárás

Aquabeat

A szakkollégiumi nyári tábor közeledtével felmerült az igény arra, hogy a Balatonban is tudjunk zenét hallgatni. Ezen igény kielégítését kihívásnak éreztük, és kidolgoztunk egy megoldást egy vízálló, úszó zenedoboznak.

Működés

Maga az eszköz több mint egy zenélő, úszó doboz, ugyanis elhelyeztünk benne különböző fényeffekteket is. Ennek részét képezi egy igen nagy teljesítményű LED mint stroboszkóp, egy LEDszalag, melynek a zenéhez igazodó színes fénye a Balaton vízében megtörve különleges érzést ad az éjszakában.

aquabeat_pic1

A projektben a legnagyobb mérnöki kihívást az jelentette, hogy egy vízálló környezetbe illesztve kellett megoldanunk különböző vezérléseket, meghajtásokat és egy audio erősítőt, mindezt akkumulátoros tápellátással. A legegyszerűbben úgy tudtuk ezt megoldani, hogy egy átlátszó tároló dobozba helyeztük az akkumulátorokat (ezeket szigorúan alulra, hogy a súlypont jó helyen legyen), föléjük a vezérlő elektronikákat, végül pedig a dobozt lezártuk a vezérlőpanellel, amibe a vízállóvá tett hangszórók is beépítésre kerültek.
Speciális funkcióként napelemes töltést is építettünk hozzá, hogy a parton kényelmesen tölthető legyen az akkumulátora.

 

Elért eredmények

Mindez végül nagy sikert aratott a táborban, így ezen felbuzdulva nekiláttunk egy következő verzió fejlesztésének, melybe már formatervezőket is bevontunk.

 

Működő prototípus

aquabeat_pic2

aquabeat_pic3

Az új verzió látványtervei speciális hangszóró elrendezéssel és üdítőital tartóval

aquabeat_pic4

Napelemes töltés

 

Related Posts