Menü Bezárás

Astra G távirányító javítás

Sajnos az említett modellhez tartozó központi zár távirányítók típushibásak. Ezen probléma megoldásáról szól ez a cikk!

Mi okozza a problémát?

A probléma két tervezési hiba együttes létéből származik. Egyrészről véleményem szerint túl kevés pasztát használtak a beforrasztás során. Emiatt a forrasztás mechanikailag nem volt elegendően stabil. Megfigyelhető továbbá, hogy a használt CR2032-es foglalat furatszerelt lába (pólusonként egy felület- és egy furatszerelt kivezetéssel rendelkezik) rövid, nem tölti ki a via teljes hosszát. Ezen felül a doboz magassága is hagy üres teret a csatlakozó fölött.
Elegendően sok mechanikai megpróbáltatás után a csatlakozó letörik, vagy kontakt hiba lép fel.

A megoldás

A hiba megoldása adja magát: forraszuk vissza a csatlakozót! Azonban a megfelelő stabilitás érdekében mind a furatszerelt, mind a felületszerelt lábakat be kell forrasztani. Tovább nehezíti a műveletet, hogy az egyik pólus lábai beültetés után hozzáférhetetlenek.

A megoldást forrasztópaszta használata jelentette. A régóta bontott dobozból először egy hulladék NYÁK-ra kentem egy kevés száraz pasztát, majd folyasztószerrel felhígítottam a kívánt viszkozitásra.
Következő lépésben ónharisnyával letisztítottam a padeket, majd ónszippantóval a viákat.
Folytatásként egy keskeny NYÁK darabbal felkentem a forraszpasztát, és hőlégfúvóval újraömlesztettem az anyagot. Amikor lemostam alkohollal a folyasztószert kiderült, hogy a paszta nem egész térfogatban ömlött meg. Ezután az elmosódott ólomgolyókat hosszas ideig takarítottam. Megvizsgálva a NYÁK-ot észrevettem egy indikátor LED helyét, ami nem került beültetésre a gyártás során. Próbaképpen kézzel beforrasztottam az előtét-ellenállással együtt. Mivel az alkohol kimosta a szilikonzsírt a kapcsolók mechanikájából, ezért megfelelő spray-jel pótoltam a koszolódás és oxidáció elleni védelem érdekében.

Installáltam egy feszültségforrást, megnyomtam a gombot és felvillant a LED.  🙂

Néhány kép a műveletről:

 

Az eszköz a javítás után újra el tudta látni eredeti célját.

Related Posts