Menü Bezárás

STK500-as programozó

Készítette: Holcsik Tamás

Az összes AVR-t tudja programozni ISP módban (Tehát SPI buszon, sorosan, és abban az áramkörben amibe bele van rakva az AVR, nem kell minden programozáskor kiszedni.) Található még rajta egy kb 1MHz-es órajelkimenet arra az eshetőségre ha véletlen kizárnánk magunkat az AVR-ből, mert ez elég könnyen előfordulhat amikor azt állítjuk be neki hogy milyen frekvenciáról menjen. USB-vel csatlakozik a számítógéphez (USB-B kábel kell hozzá). Windows XP, Vista alatt működik, Linux alapból kezeli driver telepítés nélkül. Ez az áramkör csak egy programozó, nem a teljes STK500-as fejlesztőkörnyezet. Debuggolni nem tud, nincs galvanikus elválasztás a számítógép és a céláramkör között, de a programozó kimenetei rövidzárvédettek.

Mit tud?
Az összes AVR-t tudja programozni ISP módban (Tehát SPI buszon, sorosan, és abban az áramkörben amibe bele van rakva az AVR, nem kell minden programozáskor kiszedni.) Található még rajta egy kb 1MHz-es órajelkimenet arra az eshetőségre ha véletlen kizárnánk magunkat az AVR-ből, mert ez elég könnyen előfordulhat amikor azt állítjuk be neki hogy milyen frekvenciáról menjen. USB-vel csatlakozik a számítógéphez (USB-B kábel kell hozzá). Windows XP, Vista alatt működik, Linux alapból kezeli driver telepítés nélkül.
Ez az áramkör csak egy programozó, nem a teljes STK500-as fejlesztőkörnyezet. Debuggolni nem tud, nincs galvanikus elválasztás a számítógép és a céláramkör között, de a programozó kimenetei rövidzárvédettek.
Tehát összefoglalva:

  • Debuggolni nem lehet vele, arra JTAG való
  • Nincs leválasztva galvanikusan
  • A kimenetei zárlatvédettek
  • ISP módban programoz.
  • USB csatlakozás
  • Atmel szabványú csatlakozó (2×5 tüskés)
  • 1MHz-es órajel kimenet a véletlen kizárás javításához
  • Windows XP, Vista, Win7 támogatás (AVR-studio, WinAVR)
  • Linux támogatás (AVR-GCC + AVRdude programozó)

 

Hogy néz ki?

Körülbelül akkora mint egy gyufásdoboz, eléggé masszív szerkezet. Mivel eléggé kicsi így dobozt nehéz lenne keríteni hozzá, ráadásul nagyon szét kellene furkálni, ezért doboz helyett egyszerűbb felcsavarozni egy műanyag lapot az aljára, így biztosítva van a zárlatvédelem.
Felülnézet

Feltűnhet hogy az általunk adott programozókon nincs beültetve a LED-ek melletti tüskesor. Ennek az az oka, hogy ott csak a firmware-t lehet feltölteni a programozóban lévő AVR-be, de összeszereléskor mi egy rugós érintkezővel ezeken programoztuk fel, ezért nem volt szükség a beforrasztására. (Ezen csak ezért van beültetve mert az aktuálisan felélesztett programozót rádugtam erre a programozóra és megnéztem hogy lehet-e vele programozni…)

stk500_pic1

Alulnézet

Az üres helyeken azért nincs alkatrész, mert azok csak abban az esetben kellettek volna, ha a programozót más programozó nélkül élesztettük volna fel. Tehát képes lenne arra hogy külső programozó nélkül, linux alól egy script segítségével fel lehetett volna tölteni rá a firmware-t USB-n keresztül. (De ez kb 1 órát vett volna igénybe…)

stk500_pic2

Alulnézet (takarólappal)

Célszerű felcsavarozni egy kis műanyag lapot (amit pl salátástálból, ételhordóból lehet kivágni, és számítógépes csavarokkal rögzíteni) mert így egyszerűen biztosítható a zárlatvédelem az asztalon található egyéb fémtárgyaktól.

stk500_pic3

A programozó

Egy kis képes magyarázat a programozóról:

stk500_pic4

stk500_pic5

Az ISP kábel a képen mutatott pozícióban van helyesen rádugva a programozóra, tehát a kábel piros vezetéke a baloldalon van. (ezt célszerű egy pöttyel jelölni alkoholos filccel a nyákon) Az ISP csatlakozó kiosztása a fenti képen látható, célszerű a céláramkörbe is a nyák tervezésekor beletervezni egy ilyen csatlakozót, mert akkor egyszerűen csak össze kell dugni a céláramkört a programozóval, és már lehet is éleszteni. A programozónak van egy órajel kimenete ahol kb 1MHz-es 5V-os négyszögjel jön ki. Ezt arra lehet használni, ha véletlenül úgy állítjuk be az AVR-nél az órajel forrást, ahonnan nem tud elindulni. Ezért ilyenkor egy vezetékkel össze kell kötni az órajelkimenetet az AVR XTAL1 lábával, majd újra próbálkozni.
A programozón lévő piros led (target ok) csak akkor világít ha helyesen van feldugva a céláramkörre a programozó. Ha véletlenül rosszul dugjuk rá a kábelt akkor nem világít, de a programozó sem károsodik, ez ellen védett.

Letöltések
Kapcsolási rajz stk500_schematic
Nyákterv alkatrész (top) oldal stk500_top_mirrored
Nyákterv forrasztási (bottom) oldal stk500_bottom
Beültetés alkatrész (top) oldal stk500_top_place
Beültetés forrasztási (bottom) oldal stk500_bottom_place
Az AVR-be égetendő .hex file: avrusb500_pre
AVR-GCC forráskód, minden együtt az eredeti szerzőtől avrusb500v2-1.1.tar
Az AVR-be a .hex fájl felmásolása után át kell állítani, hogy külső kvarcot használja (64ms start up, external high frequency XTAL)

Driver
A programozón van egy FT232RL típusú USB-RS232 átalakító, aminek kell driver windows alá. (linux alapból kezeli, valamilyen \dev\TTYUSBx eszközként jelenik meg).
A driver letölthető az FTDI honlapjáról például itt: LINK
A driver feltelepítése után az AVR-studio felismeri a beállított porton, és lehet vele programozni. (Tudtommal csak COM1-COM4en keresi, ha feljebb kerül kézzel kell megadni neki)

Linkek

Az eredeti áramkör ami alapján készült ez a változat.
http://www.tuxgraphics.org/electronics/200705/article07052.shtml

Egy leírás hogyan lehet WinAVR-ben fejleszteni AVR-re.
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/winavr_telepitese_es_hasznalata.html

Related Posts