Menü Bezárás

UTP teszter

Készítette: Téglás Tamás

A projektről

utp_teszter_pic1
Jött az ötlet: Jó lenne UTP tesztert készíteni. A célom az volt, hogy olyan eszközt készítsek amit bárki el tud készíteni és a működését is megérteni. A másik fő cél, hogy akár a beépített kábelt is le lehessen ellenőrizni.

Működés:

1.doboz

utp_teszter_pic2
A működés egyszerű: tápellátás egy 9V-os elem. Ezt átalakítva egy feszültség stabilizátorral(7805) meghajtja a többi áramköri elemet. Órajel előállításhoz egy 555-ös IC-t használtam amit egy számláló(78hct163) számlál. Mivel a számláló binárisan számol ezért ezt átalakítja egy címdekóder(78hct138), így tudom leellenőrizni az UTP kábelt. A dekóder lábai egy-egy ellenálláson keresztül közvetlenül az ethernet csatlakozóra van kötve. Van egy kapcsoló is, amivel be illetve ki lehet kapcsolni az eszközt. Természetesen érdemes a 9V-os telep egyik vezetékét megszakítani, hogy ne a 7805-s merítse le az elemet.
2.doboz

utp_teszter_pic3utp_teszter_pic4
A másik dobozban 8 db LED és 8 db dióda van páronként(LED-dióda) fordított irányban bekötve. A LED-ek katódjai (ill. a dióda anódjai) az ethernet csatlakozóra van kötve, míg a LED-ek anódjai (ill. a diódák katódjai) össze vannak kötve. Ez abból a szempontból előnyös, hogy ha legalább két kábel nincs elszakadva akkor is felvillan legalább két LED.

Megépítés

utp_teszter_pic5
Az építést a két doboz kiválasztásával kezdtem. Miután megvettem a megfelelő dobozokat felvettem a dobozok méreteit és megterveztem a nyákokat. A nyákok elkészítése után jött az alkatrészek beforrasztása aztán pedig a nyákok dobozokba faragása.

Jó tanács!!! Ha valaki hasonlót szeretne csinálni, akkor a legfontosabb és legelső lépés a megfelelő dobozok kiválasztása!!!

Fájlok (minden nyákterv konkrétan ezekhez a dozokhoz készült Eagle-ben):

Related Posts