Menü Bezárás

Fényorgona

Készítette: Náczi Ferenc (Ferry)

Ez a projekt gyakorlatilag a szórakozóhelyeken alkalmazott fénytechnikát próbálja elénk idézni úgy, hogy adott hangmagasságokra kapcsolja be a rákötött fényeket(LED-eket), ezzel egy primitív spektrum analizátort alkotva, azzal a különbséggel, hogy bárki megengedheti magának, hiszen ára töredéke az eredetinek, és miénk lehet az élmény, hogy alkottunk valami működő dolgot, amit használhatunk saját és mások „gyönyörűségére”.

Ez a legelső saját projektem, mind tervezés, mind kivitelezés szempontjából, így kiváló alkalom arra, hogy az ember megtanulja, hogyan is kell készíteni egy elektronikai eszközt.

Felépítés
A kapcsolás autóra lett kialakítva, ezért is található egy stab-kocka a kapcsolás elején, a feszültségszabályozás végett. Az áramkör így megkaphatja a tápot a 12V-os akkumulátorról.

A hangjelet egyszerűen a hangszórókábelről rácsatoljuk az áramkörre. Külön-külön kell bekötni a bal illetve a jobb oldali jeleket, ennek megfelelően a két oldalon lévő LED-ek külön-külön villannak fel a zenének megfelelően.

A kapcsolás egy LM3900-as, valamint egy LM358D IC-t tartalmaz, amelyek 4, illetve 2 darab egy tápfeszültséges (+12V) műveleti erősítőt tartalmaznak. Azért ilyen az összeállítás, mert ahogy a kapcsolásból is látszik, a két oldal meghajtásához 3-3db műverősítő szükséges (6 OPAMP-os IC-t nem találtam.)

Nyákterv

fenyorgona_pic1

Az áramkör nagyja 1206-os méretű SMD alkatrészekből készült, a csatlakozók, a stabkocka, a diódák valamint a FET-ek kivételével; kétoldalas nyákra. Alapjában véve egy alul- és egy felül áteresztő szűrőt tartalmaz, amelyek kinyitnak egy-egy FET-et amennyiben érkezik jel a szűrőből. A kimenetek a FET-ek drain-jére vannak a kötve, így ha a FET nyitva van, a LED-ekre kerül a 12V-os tápfeszültség egy ellenálláson keresztül, így megfelelő nagyságú áram kerül a LED-ekre, melyek így felvillannak.

A kapcsolás 4db kimenetére kötve tetszőleges számú LED-del díszíthetjük az autót. A felvillanások állíthatóak a szűrők elé épített potméterekkel.

Tervezés
A kapcsolás alapját interneten találtam, végiggondoltam hogy mit is akarok megvalósítani abból, mit szeretnék végeredményképpen kapni és e szempontok alapján terveztem meg az első kapcsolásomat, Eagle-ben.

Végszó
Még van mit csinosítani a nyákterven; nem a legtökéletesebb munka, de kis idővel megszépül majd, és a változtatások felkerülnek a lapra.

Related Posts