Menü Bezárás

ArtNet-DMX átalakító

Az AC Stúdió & Live körben véghezvitt fényvezérlő fejlesztés egyik része ezen átalakító, mely kapcsolatot teremt a már meglévő régi rendszer, a robotlámpák, a stroboszkópok, ködgép és egyéb világítási eszközök és az új, immáron PC alapú vezérlő szoftver között.

 

DMX: egy alapvetően az RS-485 kommunikációs szabvány fizikai rétegére épülő protokoll. Fénytechnikában lámpák és füstgépek vezérléséhez használják.

ArtNet: A DMX vezérlést UDP (User Datagramm Protokoll) alatt valósítja meg és köti össze az úgynevezett “node”-okat.

A feladat a projektben a két különböző fizikai réteget használó rendszert összekötni, egyikből a másikba az átjárás megvalósítása. Az áramkör tartalmaz egy ENC28J60 típusú Ethernet vezérlő IC-t, egy ATmega8 mikrokontrollert és a DMX jelek küldésére 75176 típusú RS-485 szintillesztő IC-t. A táprész úgy lett kialakítva, hogy közvetlenül USB-ről is táplálható legyen, illetve tápcsatlakozón keresztül a legtöbb törpefeszültségű DC vagy AC tápegységgel is üzemképes. A működés szempontjából az eszköz annyit csinál, hogy az Ethernet hálózatból érkező ArtNet csomagokat azonosítja, azokat szabványos DMX512 csomagokká alakítja és kiküldi a DMX vonalra.

Related Posts

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux