Menü Bezárás

Modbus all around SEM

Az új szerver beüzemelésénél megoldandó projektként felmerült egy új jelenlétjelző elkészítése, mely két terminált is kezel a két teremben. Eközben a CNC fejlesztése is zajlik, ipari szabványok alapján fejlesztjük a végállás-kapcsolókat, illetve a marómotor fordulatszám-szabályzását. Majd felmerült egy régi projektötlet is, miszerint a weboldalon legyen olvasható a SEM-ben mérhető aktuális hőmérséklet. Ezt mind összerakva jött az ötlet: Legyen mindenhol Modbus!

A Modbus egy RS485 fizikai réteg fölé épülő protokoll, melyet általában PLC-knél használnak szabályzásra, és irányításra. A SEM-ben két független Modbus hálózatot tervezünk kiépíteni. Egyet a CNC köré, a CNC vezérléséhez. A második hálózat mindkét szobát át fogja ölelni, a három legfőbb eszköz a szerver, és a két jelenlétjelző terminál lesz. Mivel a Modbus egy jól specifikált, közismert protokoll, könnyen tudunk majd a jövőben újabb, akár összetettebb eszközöket fejleszteni hozzá. A rendszer lehetőséget biztosít majd a jövőben teljesen új fajta újoncprojektek megvalósítására.

A szükséges hardverelemek tervezése, illetve megépítése már megkezdődött. A fejleményekről írt posztokat Modbus taggel látjuk el. Szűrve itt lesznek elérhetőek: http://sem.sch.bme.hu/category/Modbus/

Related Posts

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux