Menü Bezárás

Min dolgozunk épp?

matrix-vevoKorábban már írtunk róla, hogy milyen újoncprojektek vannak készülőben. De nem csak az újoncok szorgoskodnak! A kör további tagjai is dolgoznak egy vagy akár több érdekes kütyün, rendszeren. Ezeket mutatjuk most be nektek!

Nagy LED kijelző

Talán páran már találkoztatok a LED kijelzőnkkel, melyben jelenleg  1280 db LED van. Ez a verzió
nyáron készült el és meglehetősen nagy sikere volt a kivonulásokon, így szerettük volna kibővíteni és a kijelző területét a kétszeresére megnövelni. A LED-eket tartalmazó panelek már elkészültek, újabb 1280 db LED került beforrasztásra, már csak a meghajtó áramkörből kell még az előző mintájára egy újabb példányt összerakni. Remélhetőleg ez is hamarosan elkészül és a következő kivonuláson már kétszeres területen tudunk egy laptopról animációkat lejátszani.
Résztvevők: Sásdi Krisztián, Kósa András, Sweiden Omár

ArtNet DMX átalakító

A  DMX egy olyan kommunikációs csatorna, mely első sorban egy konzol (“fénykeverő”) és fényeszközök (ill. füstgépek) és egyéb effektgépek között teremt kommunikációt. Tehát rendezvényeken látott robotlámpák és egyéb effektgépek DMX-en keresztül vezérelhetőek. Azonban létezik erre a célra egyéb csatorna is, ilyen például az ArtNet, mely etherneten keresztül küldi a csomagokat. Továbbá ArtNet-en keresztüli vezérlésre van egy jól használható PC-s szoftver is, ezért merült fel az az igény, hogy készüljön egy olyan átalakító, mely az ArtNet-en (ethernet) keresztül kapott csomagokat DMX csatornán továbbítja. A projekt jelenleg nagyon jól áll, már tesztelés alatt van egy működő prototípus.
Ez az eszköz első sorban az AC Studio & Live kör számára készül.
Résztvevők: Kósa András

Labortápegység

tapMinden villamosmérnöknek szüksége van saját eszközparkra, hogy akár otthon is megvalósíthassa elképzelt áramköreit, eszközeit és ennek bizonyára fontos összetevője egy labortápegység is. Jelen esetben egy olyan tápegységről van szó, mely képest 300 W teljesítmény szolgáltatni 50 V és 6 A-es korláttal. Emellett a hagyományos potméteres tápokkal ellentétben rendelkezik, gombokkal, színes LCD kijelzővel, és egy rotary encoderrel, így jelentősen több beállítási lehetőséget és nagyobb szabadságot tud adni a felhasználó számára. Az USB-s csatlakoztatási lehetőség pedig lehetővé teszi, hogy vezérelhető legyen számítógépről is, illetve akár folyamatos méréseket is végezni lehessen.
Résztvevők: Pokornyi Balázs

Mátrix 3.0

matrix-adoA Schönherz Mátrixot már mindenki ismeri. Évről évre rengeteg látogató nézi a Schönherz ablakait használva készült kijelzőn a jobbnál jobb animációkat. Ezért döntöttünk a jelenlegi rendszer továbbfejlesztése mellett! A mostani verzió még a kollégium ethernet hálózatát használja, ami sok nehézséget okoz a felszerelésnél, üzemeltetésnél. Ennek kiváltására készült az új mátrix terve: a jelenlegi panelek kapnak rádiós vezérlést, így nem szükséges kábelezni, csak a konnektorba kell bedugni az ablakba kirakott paneleket.
A rádiós vevőnyákok és az adóhardver már elkészült, azonban még nem működik a rendszer hibátlanul. Jelenleg a  vevők kódjának kiegészítése és tökéletesítése mellett a fejlesztéshez elengedhetetlen debugger eszközök tervezése és elkészítése folyik.
Résztvevők: Kósa András, Sweiden Omár, Pokornyi Balázs, Kiss Ádám

Új szerver üzembe helyezése

Régi szerverünk kezd lassan kicsit öregecske lenni, így annak érdekében, hogy továbbra is stabilan működhessen róla a weboldalunk, hálózati meghajtónk és egyéb, a kör életében elengedhetetlen dolgok, elkezdtük lecserélését. Jelenleg a szükséges programok telepítése és konfigurálása van folyamatban. Mivel szerettük volna leváltani a jelen rendszerben használt jelenlétjelző megoldást, ezért folyamatban van egy “ethernetre illesztett nyomógomb” összeállítása is.
Résztvevők:  Kiss Ádám

Related Posts

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux